Υλικά
-
1 κιλό κιμά γαλοπούλας , μοσχάρι, κοτόπουλο ή αρνί
-
1 κ.γ. αλάτι
-
1 κ.σ. μπαχαρικό zaatar
-
1 κ.γ. σουμάκ ή 1 κ.σ. κοφτή ξύσμα λεμονιού
-
1/2 κ.γ. κουρκουμά
-
1/3 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-
1/4 – 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα μυρωδικά (δυόσμος, άνηθος, μαϊντανός ή κόλιαντρο ή ένα μείγμα)
-
1/2 κ.γ. νιφάδες μαχλέπι ή τσίλι (προαιρετικά)
-
1 – 2 κ.σ. σουσάμι ή ζαατάρ για επικάλυψη (προαιρετικά)
-
Πράσινη σάλτσα ταχίνι
-
1/2 φλιτζάνι νερό
-
2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
-
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
-
2 σκελίδες σκόρδο
-
3/4 φλιτζάνι φρέσκα μυρωδικά (κόλιαντρο, μαϊντανός, άνηθος ή βασιλικός ή ένα μείγμα)
-
2 – 3 φέτες jalapeno (προαιρετικά)
-
1/2- 1 κ.γ. αλάτι
-
1/2 φλιτζάνι πάστα ταχινιού
Πληροφορίες
Βήματα
1
Τέλος
|
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το αλάτι και τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα. |
2
Τέλος
|
Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά και τις νιφάδες τσίλι, ανακατεύοντας ξανά με ένα πιρούνι. |
3
Τέλος
|
Με βρεγμένα χέρια, ζυμώνουμε το μείγμα προσθέτοντας ελαιόλαδο αν χρειάζεται. Χωρίστε σε 4 μπάλες και στη συνέχεια πλάστε σε 12 κεφτεδάκια με βρεγμένα χέρια (3 κεφτεδάκια ανά μπαλάκι). |
4
Τέλος
|
ΠροαιρετικάΒάλτε στα κεφτεδάκια σουσάμι ή πασπαλίστε ελαφρά με zaatar. |
5
Τέλος
|
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι με 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τα κεφτεδάκια γυρίζοντας μέχρι η κάθε πλευρά να πάρει ενα χρυσαφί χρώμα. Χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό για να συνεχίσετε το μαγείρεμα μέχρι το τέλος. |
6
Τέλος
|
Πράσινη Σάλτσα ΤαχίνιΤοποθετούμε όλα τα υλικά (εκτός από την πάστα ταχινιού) σε ένα μπλέντερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν αλλά όχι υπερβολικά λεία. Προσθέστε την πάστα ταχινιού. |
7
Τέλος
|
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρέμα. Δοκιμάστε και ρυθμίστε το αλάτι, το οξύ και τη θερμότητα. Αν θέλετε μια «πιο χαλαρή» σάλτσα, προσθέστε λίγο ακόμα νερό μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή συνοχή. |
8
Τέλος
|
Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια πάνω από την πράσινη σάλτσα ταχίνι με μια συνοδευτική σαλάτα. |