Υλικά
-
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
-
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
3 μεγάλες φέτες ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένο σε κόκκινο κρασί και στυμμένο
-
1 κ.σ. κύμινο
-
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
-
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
-
4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
1 αυγό
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
-
Για τη σάλτσα
-
500 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες με τον χυμό τους
-
1/2 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1/2 κ.σ. κύμινο
-
½ κ.γ. κανέλα
-
½ κ.γ. πάπρικα
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πληροφορίες
Είναι μια από τις παραδοσιακές και σχετικά απλές μικρασιάτικες συνταγές στην μικρασιάτικη κουζίνα της Σμύρνης. Απολαύστε τα με έναν βελούδινο πουρέ ή με ένα ωραιόταττο ρύζι.
Βήματα
1
Τέλος
|
Για τη σάλτσαΣε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά προσέχοντας να μην καούν. Προσθέτουμε τον πελτέ, το κύμινο, την πάπρικα, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό. |
2
Τέλος
|
Προσθέτουμε τη ντομάτα μαζί με 1/2 ποτήρι νερό, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει. |
3
Τέλος
|
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια. Πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενα σουτζουκάκια. |
4
Τέλος
|
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύπτει κατά το 1/3 τα σουτζουκάκια. Τα τηγανίζουμε (χωρίς να τα αλευρώσουμε) για 3-4 λεπτά και από τις δύο πλευρές, να πάρουν χρώμα και να κάνουν εξωτερικά μια κρούστα. |
5
Τέλος
|
Βάζουμε τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα ντομάτας, προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40 περίπου λεπτά. |