Υλικά
-
1-1,5 κιλό κρέας για βραστό (καλό είναι να είναι με κόκκαλο από σπάλα, στήθος κλπ) ιδανικό το ζυγούρι
-
αλάτι
-
500 γρ. κοτόπουλο χωριάτικο (προαιρετικά)
-
3 κούπες ρύζι για πιλάφι (ιδανικό το blue rose)
-
1με 2 κ.σ. στακοβούτυρο (ή βούτυρο γάλακτος πρόβειο)
Πληροφορίες
Κρητικό πιλάφι ή διαφορετικά γαμοπίλαφο, η αυθεντική συνταγή απο τον πανέμορφο Αποκόρωνα χανίων . Συνταγή που μας εκμυστηρεύτηκε η Κυρία Ελένη Χατζηδάκη.
Βήματα
1
Τέλος
|
Βάζουμε το κρέας αφού το πλύνουμε καλά και το κόψουμε σε μεγάλα κομμάτια σε βαθιά κατσαρόλα. Το σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε το αλάτι. |
2
Τέλος
|
Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια θερμοκρασία για 1 με 1,5 ώρα ή μέχρις ότου το κρέας γίνει μαλακό και ξεχωρίζει από τα κόκκαλα (προσοχή να μην σας λιώσει). Με τρυπητή κουτάλα ανασύρουμε τα κομμάτια του κρέατος σε πιατέλα το αλατίζουμε ελαφρά αν χρειάζεται και περνάμε το ζωμό από σουρωτήρι. |
3
Τέλος
|
Μετράμε το ζωμό και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να έχουμε 9 κούπες (Δηλαδή η αναλογία είναι 3 νερό -1 ρύζι ). Τον ξαναβάζουμε σε κατσαρόλα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε σύμφωνα πάντα με τα γούστα μας, προσθέτουμε το ρύζι μόλις πάρει βράση. |
4
Τέλος
|
Ανακατεύουμε στην αρχή σε υψηλή θερμοκρασία και μετά χαμηλώνουμε σε μέτρια. Θα σας πάρει περίπου 15 με 20 λεπτά ανάλογα το ρύζι. Θα υπάρχει ζουμί στην κατσαρόλα. |
5
Τέλος
|
Βάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι και το στακοβούτυρο και το καίμε. Δεν το λιώνουμε απλώς αλλά και δεν το μαυρίζουμε γιατί θα μας πικρίσει το φαγητό. Μόλις αρχίσει να αχνίζει το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το πιλάφι. |
6
Τέλος
|
Κατεβάζουμε από το μάτι, σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να τραβήξει τα υπόλοιπα υγρά και να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους. |
7
Τέλος
|
Σερβίρουμε με λεμόνι και μπόλικο πιπέρι. Σε μια πιατέλα χωριστά το κρέας και το κοτόπουλο. Εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο θα το αφαιρέσετε σίγουρα νωρίτερα μιας και θα βράσει πρώτο. Επίσης μπορείτε πριν σβήσετε το πιλάφι να προσθέσετε και λεμόνι ανάλογα με τα γούστα σας. |