Υλικά
-
Για τη ζύμη
-
1 φλιτζάνι αλεύρι
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
1/2 φλιτζάνι κρύο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
-
3-4 κ.σ. κρύο νερό
-
Για τη γέμιση
-
2 μέτρια πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες (μόνο το άσπρο τμήμα τους)
-
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
-
1 λουκάνικο χωριάτικο (250 γρ. περίπου) κομμένο σε λεπτές φέτες
-
2 αυγά
-
150 ml κρέμα γάλακτος
-
200 γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη
-
200 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
-
1 κ.σ. θυμάρι τριμμένο
-
1/2 κ.σ. ρίγανη τριμμένη
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πληροφορίες
Τραγανή και χορταστική τάρτα για να την απολαύσετε με μια ωραία πράσινη σαλάτα και ένα ποτήρι κρασί.
Βήματα
1
Τέλος
|
Για τη ζύμηΣε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα. Προσθέτουμε και το κρύο νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Την πατάμε να ανοίξει σε δίσκο, καλύπτουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. |
2
Τέλος
|
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε φύλλο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί για τάρτες και απλώνουμε το φύλλο, να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη σε αρκετά σημεία, καλύπτουμε την επιφάνειά της με ξερά φασόλια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και πετάμε τα ξερά φασόλια. |
3
Τέλος
|
Για τη γέμισηΣε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα. Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν ρίχνουμε και το λουκάνικο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. |
4
Τέλος
|
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. |
5
Τέλος
|
Απλώνουμε πάνω στη βάση της τάρτας τα πράσα και το λουκάνικο από το τηγάνι, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το θυμάρι, το κασέρι και τη γραβιέρα. Περιχύνουμε με τα αυγά και την κρέμα γάλακτος από το μπολ. |
6
Τέλος
|
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά μέχρι η επιφάνεια να ροδοκοκκινίσει και να πήξει εσωτερικά. |
7
Τέλος
|
Αφήνουμε για 10 λεπτά την τάρτα να κρυώσει, την κόβουμε και σερβίρουμε. |