Υλικά
-
1 γαλοπούλα (4-5 κιλά περίπου), φρέσκια ή κατεψυγμένη με θερμόμετρο
-
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
-
1 φλιτζάνι ζωμό κότας
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Για το μαρινάρισμα
-
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. μουστάρδα
-
1 κ.σ. μέλι
-
Για τη γέμιση
-
400 γρ. κιμά μοσχάρι
-
250 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
-
½ φλιτζάνι ρύζι κίτρινο
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
τα συκωτάκια της γαλοπούλας, χοντροκομμένα
-
¾ φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
-
100 γρ. κουκουνάρι, ελαφρά καβουρδισμένο στο φούρνο
-
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο ή ξερό τριμμένο
-
1 κ.σ. τριμμένο θυμάρι
-
½ φλιτζάνι κονιάκ
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πληροφορίες
Η απλότητα της νοστιμιάς και για τα φετινά σας χριστούγεννα.
Βήματα
1
Τέλος
|
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά για το μαρινάρισμα. |
2
Τέλος
|
Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα. Με ένα πινέλο την αλείφουμε καλά μέσα-έξω με το μείγμα του μπολ. Την αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες να μαριναριστεί. |
3
Τέλος
|
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το κονιάκ και τις σταφίδες και τις αφήνουμε μέχρι να μαριναριστεί η γαλοπούλα. |
4
Τέλος
|
ετοιμάζουμε τη γέμισηΣε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε και το κρεμμύδι, τα συκωτάκια της γαλοπούλας και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε ρίχνοντας μέσα στην κατσαρόλα τις σταφίδες μαζί με το κονιάκ. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και βράζουμε για 7-8 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, το κουκουνάρι και βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον άνηθο και τον μαϊντανό. |
5
Τέλος
|
Γεμίζουμε τη γαλοπούλαΜε ένα κουτάλι γεμίζουμε τη γαλοπούλα και ράβουμε το άνοιγμα της κοιλιάς ή το καλύπτουμε με ένα μήλο. |
6
Τέλος
|
Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί, την αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζωμό κότας, 1/3 φλιτζανιού λάδι, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 3-3 ½ ώρες περίπου. Μισή ώρα πριν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να ροδοκοκκινίσει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος την περιχύνουμε με το ζουμί της. |
7
Τέλος
|
Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το στήθος σε λεπτές φέτες και την υπόλοιπη σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε. |