Βινεγκρέτ ή vinaigrette

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΙΠΑΡΗ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΞΙΝΗ.

Η πιο σημαντική σάλτσα με πάρα πολλές χρήσεις στην κουζίνα.Για να σας δέσει η βινεγκρέτ καλύτερα χρησιμοποιείστε διάφορα υλικά που βοηθούν στην πρόσμιξη και σε ένα  καλύτερο αποτέλεσμα, όπως την μουστάρδα.Λιπαρή ουσία δηλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Όξινη δηλ. ξίδι, λευκό ή κόκκινο, μπαλσάμικο ή μυλόξιδο κ.λ.π. Χυμοί φρούτων (λεμόνι συνήθως). Με βάση τα δύο αυτά συστατικά η αναλογία όλων πρέπει να είναι 3 προς 1, δηλ. 3 μέρη λιπαρής ουσίας, ένα μέρος όξινη. Μπορείτε να φτιάξετε μια απλή βινεγκρέτ.Η μουστάρδα και οι κρόκοι βρασμένων αυγών είναι αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως. Άλλα υλικά που μπορούν να προστεθούν στη σάλτσα, έχουν σχέση γενικά με το τελικό αποτέλεσμα. Τέτοια είναι φρέσκα βότανα: μαϊντανός, βασιλικός, δυόσμος κόριανδρος. Κάπαρη, αγγουράκι τουρσί, ελιές. Ίσως και κάποια μπαχαρικά σε ελάχιστες ποσότητες. Αρωματικά λαχανικά, ξύσμα από λεμόνι, πορτοκάλι ή άλλα φρούτα. Κρεμμύδι, μέλι, λιαστή ντομάτα, τσίνζτερ κ.ά. Αλάτι, πιπέρι. Μπορείτε να κάνετε συνδυασμό με τα λάδια. 1 μέρος οξινη ουσία, 2 μέρη ηλιέλαιο και 1 μέρος λάδι με περισσότερο άρωμα όπως σισαμέλαιο, καρυδέλαιο ή φουντουκέλαιο για ιδιαίτερες συνταγές.

(Visited 458 times, 1 visits today)