Τα μυστικά της πατάτας

Οι ιδανικές τηγανητές πατάτες είναι απ’έξω τραγανές και μέσα μαλακές

Η επιστημονική ονομασία της πατάτας είναι «Στρύχνον το κονδυλόρριζον» και φυσικά αποκαλείται και «γεώμηλο». Πρόκειται για φυτό των υψιπέδων του Mεξικού, του Περού, της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Aζτέκοι. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι ιθαγενείς Αμερικανοί, που ζούσαν στην οροσειρά των Άνδεων, γνώριζαν την πατάτα περίπου 4.000 χρόνια πριν ο γευστικός αυτός βολβός ξετρελάνει τους Ευρωπαίους. Την αποκαλούσαν με διάφορα ονόματα και σε ορισμένες περιοχές αποτελούσε βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής τους.Επιλέγετε της σωστες πατατες. Ιδιαίτερα νόστιμα αποτελέσματα δίνουν, οι πατάτες προέλευσης Τρίπολης, Νευροκοπίου, Νάξου και Κύπρου.
Όσο πιο φρέσκιες είναι οι πατάτες, δηλαδή δεν έχουν αποθηκευτεί για μεγάλα διαστήματα, τόσο πιο νόστιμο θα είναι το αποτέλεσμα.
Τις καθαρίζετε και τις βάζετε σε μια λεκάνη με νερό.
Κόβετε τις πατάτες σε φέτες ή όπως τις κόβετε για τηγάνισμα, δηλαδή σε μπαστουνάκια. Το πάχος τους δεν πρέπει να ξεπερνά το ½ εκ. Όσο πιο ομοιόμορφα κομμένες τόσο καλύτερα θα είναι το αποτέλεσμα.

Αν δεν τα καταφέρνετε με το μαχαίρι, υπάρχουν εργαλεία στα μαγαζιά με είδη οικιακής χρήσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να τις κόψετε ομοιόμορφα και λεπτές.
Τις ξεπλένετε πολύ καλά με κρύο νερό, τις αφήνετε να στραγγίξουν και τις στεγνώνετε σε μία πετσέτα.
Ιδανικά χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο, που ως μοναοακόρεστο λιπαρό είναι αρκετά ανθεκτικό σε λογικές θερμοκρασίες.Σε μία φριτέζα ή σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε μέτρια φωτιά. Η θερμοκρασία του λαδιού είναι σωστή όταν οι πατάτες σιγοβράζουν μέσα στο λάδι.
Όταν λέμε μπόλικο λάδι, εννοούμε πως οι πατάτες πρέπει να κολυμπάνε στο λάδι.
Τηγανίζετε τις πατάτες σε μικρές δόσεις, ανάλογα βέβαια με την ποσότητα αλλά και τη χωρητικότητα τους σκεύους, για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού για 7΄- 8΄μέχρι να μαλακώσουν.Τότε, τις βγάζετε από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζετε σε ένα ταψάκι.
Αφήνετε το σκεύος στο μάτι της κουζίνας και δυναμώνετε τη φωτιά ώστε να ανέβει η θερμοκρασία του λαδιού( να φτάσει στους 180οC). Ρίχνετε λίγο αλεύρι μέσα στο λάδι – είναι έτοιμο όταν το αλεύρι τσιτσιρίσει. Τότε, ξαναρίχνετε τις πατάτες στο σκεύος και τις τηγανίζετε για 3΄-4΄ μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανές.Μεταφέρετε τις πατάτες με τρυπητή κουτάλα σε ένα ταψάκι στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το πολύ λάδι. Τις αλατίζετε με καλό θαλασσινό αλάτι.
Μπορείτε, επίσης, να τις πασπαλίσετε με τριμμένη ξερή ή φρέσκια ρίγανη ή και γλυκιά πάπρικα.
Για πιο υγιεινό αποτέλεσμα υπάρχουν στην αγορά ηλεκτρικές συσκευές που ετοιμάζουν νόστιμες τηγανητές πατάτες μόνο με μια κουταλιά λάδι.

(Visited 183 times, 1 visits today)