Υλικά
-
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
3 φακελάκια Ξηρή μαγιά
-
250 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
-
250 γρ. ζάχαρη καστανή
-
250 γρ. βούτυρο αγελάδος
-
3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
-
100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
-
1 κ.γ. κανέλα
-
4 κ.σ. κονιάκ
-
1 φακελάκι μαστίχα σε σκόνη
-
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Πληροφορίες
Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι όπου και ακολουθεί χαρτοπαιξία «για το καλό του καινούργιου χρόνου».
Βήματα
1
Τέλος
|
Σε ένα μπρίκι βάζουμε 30-40 ml από το χλιαρό γάλα και διαλύουμε μέσα 1 κ.σ. από τη καστανή ζάχαρη και τη μαγιά. Το αφήνουμε 10 περίπου λεπτά ώστε η μαγιά να αρχίσει να αφρίζει. |
2
Τέλος
|
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, την κανέλα, τη μαστίχα, το κονιάκ και τα χτυπημένα αυγά, χτυπώντας ελαφρά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Όταν πάρουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, σταματάμε το ανακάτεμα. |
3
Τέλος
|
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε έτσι για 1 ώρα περίπου ώστε να φουσκώσει. |
4
Τέλος
|
Καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός στρογγυλού ταψιού με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε ελαφρά. Απλώνουμε μέσα με τα χέρια τη ζύμη από το μπολ, η οποία ξεφουσκώνει κάπως και την αφήνουμε 30 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος ώστε να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο. |
5
Τέλος
|
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου μέχρι η πίτα να πάρει καστανό χρώμα. Εάν βυθίσουμε τη λάμα ενός μαχαιριού μέσα στην πίτα και βγει στεγνή, τότε η βασιλόπιτα είναι έτοιμη, διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ψήσιμο. |
6
Τέλος
|
Βγάζουμε τη βασιλόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Τη βγάζουμε από το ταψί και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. |