Υλικά
-
Για το χοιρινό :
-
3,5 κιλά χοιρινό σπάλα
-
2 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για χοιρινό
-
Αλάτι και πιπέρι
-
1 κ.γ. τσίλι ή καπνιστό σε σκόνη
-
2 κ.σ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
-
6-8 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φέτες
-
300 ml. σάλτσα hoisin(βλέπε συνταγή παρακάτω) προαιρετικά
-
250 ml. /(1 φλιτζάνι) τσιτσιμπύρα ή μαύρη μπύρα
-
Για την Λαχανοσαλάτα :
-
2 κ.σ. μουστάρδα με μαγιονέζα μαζί
-
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
-
2 κ.σ. ξύδι ρυζιού ή μηλόξυδο
-
1 κ.σ. ζάχαρη
-
300 γρ.(περίπου δυο φλιτζάνια του τσαγιού) ψιλοκομμένο τεμαχισμένο λάχανο
-
Για τα ψωμάκια :
-
200 ml. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
-
10 γρ. / (1 φακελάκι) στιγμιαία ξηρή μαγιά
-
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
10 με 15 ml. γάλα
-
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
-
Μια πρέζα αλάτι
-
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
-
Για την κινέζικη σάλτσα hoisin
-
4 κ.σ. γλυκιά σάλτσα σόγιας
-
2 κ.σ. πάστα από μαύρα φασόλια
-
1 κ.σ. μελάσα
-
2 κ.γ. λευκό ξίδι
-
2 κ.γ. σησαμέλαιο
-
1/8 κ.γ. σκόνη σκόρδου
-
1/8 κ.γ. καυτή τσίλι σως
-
1/8 κ.γ. φρέσκο μαύρο πιπέρι
Πληροφορίες
Τι είναι; Ένα μεγάλο ή κάποια μικρότερα κομμάτια χοιρινού που ψήνεται αργά με διάφορα καρυκεύματα και όταν μαλακώσει πολύ «τραβιέται» με δυο πιρούνια και γίνεται ένα υπέροχο ζουμερό μείγμα ψαχνού και σάλτσας. Στην Αμερική τρώγεται συνήθως σε ψωμάκια μπέργκερ.
Βήματα
1
Τέλος
|
Τρίψτε το χοιρινό με το αλάτι, και το πιπέρι, τα πέντε μπαχαρικά το τσίλι και το τζίντζερ. Τοποθετήστε στην κατσαρόλα που θα το μαγειρέψετε και αφήστε το να μαριναριστεί για περίπου μία ώρα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα hoisin(εάν μπορέσετε να βρείτε ) την μπύρα από τζίντζερ ή μια μαύρη μπύρα και προσθέστε το σκόρδο. |
2
Τέλος
|
Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 6 τουλάχιστον ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του χοιρινού σας. Μόλις ψηθεί , βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει. Αφαιρέστε το κρέας, τοποθετήστε τα σε ένα δίσκο και όταν κρυώσει τεμαχίστε το με 2 πιρούνια. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω του και κρατάμε λίγη στην άκρη. |
3
Τέλος
|
Για να κάνετε την λαχανοσαλάτα:Χτυπάτε όλα τα υλικά της σάλτσας μαζί και ανακατεύετε με 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο -τεμαχισμένο λάχανο. |
4
Τέλος
|
Για να κάνετε την ζύμη :προσθέστε μαγιά στο νερό σε ένα μπολ και αφήστε την να ενεργοποιηθεί για περίπου 10 λεπτά. |
5
Τέλος
|
Βάλτε μαζί με τα υπόλοιπα στερεά υλικά σε ένα μίξερ ή διαφορετικά ζυμώστε μέχρι να πάρετε μια ζύμη. |
6
Τέλος
|
Αφαιρέστε από το μπολ τοποθετήστε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε για λίγο για να σχηματίσετε μια στρογγυλή μπάλα ζύμης η οποία πρέπει να είναι ελαστική. |
7
Τέλος
|
Τοποθετήστε την σε ένα λαδωμένο μπολ και καλύψτε το με μια λαδωμένη λαδόκολλα ή μεμβράνη και αφήστε σε ένα ζεστό μέρος για περίπου μια ώρα. Θα πρέπει να διπλασιαστεί σε μέγεθος. |
8
Τέλος
|
Βάλτε την σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε σε 12 ίσα μέρη. Ανοίξτε το καθένα από αυτά σε μια μπάλα και τοποθετήστε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη λαμαρίνα. |
9
Τέλος
|
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για δεύτερη φορά για περίπου 30 λεπτά. Θα πρέπει να διπλασιαστεί σε μέγεθος και πάλι. |
10
Τέλος
|
Κόψτε δώδεκα (8cmx8cm) χαρτί ψησίματος. |
11
Τέλος
|
Ανοίγετε σε ένα οβάλ σχήμα, βυθίστε ένα chopstick σε ένα μπουκάλι λάδι και διπλώστε τα δύο κομμάτια πάνω από αυτό το ραβδί, το οποίο μπορείτε στη συνέχεια, σύρετε έξω. Τοποθετήστε αυτό το διπλωμένο κομμάτι της ζύμης σε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος. Επαναλάβετε με όλα τα 12 κομμάτια. |
12
Τέλος
|
Μπορείτε να τα ψήσετε σε φούρνο (στους 170) αλλά και στον ατμό. |
13
Τέλος
|
Για να φτιάξετε τα σάντουιτςΠροσθέστε φέτες αγγούρι και τουρσί στο κάτω μέρος γεμίστε με το χοιρινό, και τελειώστε με τη λαχανοσαλάτα και φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό. Προσθέστε ελάχιστη καυτή σάλτσα. |
14
Τέλος
|
κινέζικη σάλτσα hoisinΣε ένα μπολ ή μπλέντερ ρίχνετε τη γλυκιά σάλτσα σόγιας, μαύρα φασόλια, μελάσα, ξύδι, σκόρδο σε σκόνη, σησαμέλαιο και φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε. |
15
Τέλος
|
Αφού η σως αποκτήσει μια απλή υφή προσθέσετε την καυτερή τσίλι σως και συνεχίζετε το ανακάτεμα. |