Υλικά
-
800 γρ. διάφορα μανιτάρια
-
1 φλυτζάνι ρύζι καστανό μαζί με αναποφλοίωτο
-
μαρούλι ή σέλινο ή σέσκουλα
-
εναλλακτικά
-
σταμναγκάθι ή παπαρούνες ή αγκινάρες ή σπανάκι
-
μπορείτε κι ανακατεμένα.κάντε επιλογές με 2-3 διαφορετικά λαχανικά.
-
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
-
2-3 φρέσκα σκόρδα
-
Λίγο άνηθο και λίγο μάραθο
-
3 μεγάλες κουταλιές λιναρόσπορο σπασμένο
-
Μισό μπουκάλι καλό κόκκινο κρασί. (ή ένα κουτί καλή μπύρα)
-
1 κουταλάκι κάρυ και ένα κουρκουμά
-
αλάτι
-
πιπέρι καγιέν ή πράσινο
-
Για την σάλτσα
-
Χυμό από 3 λεμόνια
-
μια κουταλιά κουρκουμά σε σκόνη
Πληροφορίες
Εκείνοι που απεχθάνονται το κρέας, μπορούν να γευθούν αυτή την ασυνήθιστη σούπα την οποία μπορούν να την βαπτίσουν και μαγειρίτσα για χορτοφάγου.
Βήματα
1
Τέλος
|
Παίρνουμε τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε καλά με ένα βρεγμένο πανί. (Δεν τα πλένουμε). Για την μαγειρίτσα τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αν θέλουμε να φτιάξουμε φρικασέ τα αφήνουμε λίγο μεγαλύτερα. |
2
Τέλος
|
Πλένουμε καλά όλα τα πράσινα λαχανικά μαζί με τα μυρωδικά και τα κόβουμε σε χοντρά (ή πιο ψιλοκομμένα ανάλογα με την συνταγή) κομμάτια. Τ’ αφήνουμε κι αυτά στην άκρη. |
3
Τέλος
|
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα, τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φρέσκα σκόρδα ψιλοκομμένα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά της κατσαρόλας. |
4
Τέλος
|
Προσθέτουμε μέσα τα πράσινα λαχανικά. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν τα χορταρικά. Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια από το κρασί, το αλάτι, το καγιέν, το κάρυ, το ρύζι, τον λιναρόσπορο κι αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά της ώρας και να μείνει με λίγο νερό αν το θέλουμε για φρικασέ ή με περισσότερο αν το φτιάχνουμε μαγειρίτσα. Ο λιναρόσπορος έχει την ιδιότητα να «δένει» την σάλτσα αλλά αν υπάρχουν λίγα περισσότερα υγρά απ’ το επιθυμητό, προσθέστε λίγη βρώμη. |
5
Τέλος
|
Σάλτσα. Χτυπάμε καλά τα λεμόνια με τον κουρκουμά να ομογενοποιηθούν και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε προσεκτικά, αφήνουμε να πάρει μια βράση με κλειστή την φωτιά και η μαγειρίτσα είναι έτοιμη. Εχουμε ένα φαγητό χρυσαφένιο λόγω του κουρκουμα και δεμένο λόγω του λιναρόσπορου. |