Υλικά
-
1 φλιτζάνι σχεδόν (2 δάχτυλα κάτω από το χείλος) αραβοσιτέλαιο
-
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
-
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
-
100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
-
100γρ. σταφίδα μαύρη κορινθιακή
-
Για το σιρόπι
-
3 φλιτζάνια νερό
-
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
-
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
-
1 φλιτζάνι ανθόμελο Αγίου Όρους
-
1 ξυλάκι κανέλα
-
1 φλούδα πορτοκαλιού
-
Για το σερβίρισμα
-
λίγη κανέλα κοσκινισμένη ή/και ξηρούς καρπούς
Πληροφορίες
Τον παραδοσιακό χαλβά με σιμιγδάλι έχουμε συνηθίσει να τον φτιάχνουμε με μπόλικη ζάχαρη. Αυτό όμως τον κάνει βαρύ και ανθυγιεινό, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Δοκιμάστε μια αλλιώτικη συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο, αυτή τη φορά με περισσότερο μέλι και λιγότερη ζάχαρη!
Βήματα
1
Τέλος
|
Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το μέλι) σε μια κατσαρόλα για 5 λεπτά. Ανακατεύετε μέσα και το μέλι και το αφήνετε στην άκρη. |
2
Τέλος
|
Βάζετε το λάδι να ζεσταθεί σε ξεχωριστή κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα τα δύο είδη σιμιγδαλιού. Προσθέτετε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και καβουρδίζετε τα υλικά ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να χάσει το αρχικό άσπρο χρώμα του. |
3
Τέλος
|
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τις σταφίδες. Ανακατεύετε ελαφρά, αφαιρείτε από το σιρόπι την πορτοκαλόφλουδα και το ξυλάκι της κανέλας και το ρίχνετε στο σιμιγδάλι με προσοχή για να μην καείτε (πιτσιλάει πολύ). Συνεχίζετε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα πλαϊνά της κατσαρόλας. |
4
Τέλος
|
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας, την καπακώνετε κι αφήνετε τον χαλβά να κρυώσει λίγο. Έπειτα, τον αδειάζετε σε φόρμα του κέικ, πιέζοντας με κουτάλι για να μην αφήσει κενά και όταν κρυώσει, τον ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με λίγη κανέλα ή ξηρούς καρπούς και σερβίρετε αμέσως. |