Υλικά
-
750 - 800 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα της δίκης σας επιλογής
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. βούτυρο
-
2 κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα
-
100 γρ. μπέικον (προαιρετικό)
-
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
-
2 φύλλα δάφνης
-
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
50 γρ. ( 2 ½ κ.γ.) πάστα ντομάτας
-
250 ml. (1 φλιτζάνι) κόκκινο κρασί
-
500 ml. (2 φλιτζάνια) ζωμό μανιταριών και ζωμό κρέατος ή μόνο τον ένα από τους δυο ή και μαζί
-
Χρησιμοποιήστε το ζωμό λαχανικών, αν θέλετε να κρατήσετε το φαγητό για χορτοφάγους
-
Αλάτι και πιπέρι
-
Ζυμαρικά, πολέντα ή κριθάρακι
-
Κρέμα γάλακτος για το γαρνίρισμα
-
Ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό για γαρνίρισμα
Πληροφορίες
Ο γνωστός πατέρας της γαλλικής γαστρονομίας Εσκοφιέ κατέγραψε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ού αιώνα με ιδιαίτερα συνοπτικό τρόπο αυτή την τεχνοτροπία. Από τότε σχεδόν λατρεύτηκε από πολλούς. Συνηθίζεται να μαγειρεύεται με μοσχάρι το λεγόμενο μπίφ μπουργκινιόν.
Βήματα
1
Τέλος
|
Ψιλοκόψτε τα όλα πριν ξεκινήσετε. |
2
Τέλος
|
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε τα μανιτάρια σε δύο παρτίδες (χρησιμοποιήστε τη δεύτερη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για τη δεύτερη παρτίδα) για περίπου 4 λεπτά έως ότου πάρουν χρώμα . Πρέπει η φωτιά να είναι δυνατή. |
3
Τέλος
|
Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο, το θυμάρι και μπέικον σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 έως 6 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα. |
4
Τέλος
|
Προσθέστε το σκόρδο και την πάστα ντομάτας και αφήστε για λίγα δευτερόλεπτα. |
5
Τέλος
|
Προσθέστε το κρασί, όταν τα υγρά μειωθούν, προσθέστε το ζωμό. |
6
Τέλος
|
Προσθέστε τα μανιτάρια αλάτι και πιπέρι. |
7
Τέλος
|
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι για περίπου 25 - 30 λεπτά. |
8
Τέλος
|
Για να σερβίρετε, ανακατέψτε με ζυμαρικά της αρεσκείας σας ,πάνω από το κριθαράκι ή την πολέντα. Γαρνίρετε με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος και ψιλοκομμένο μαϊντανό. |