Υλικά
-
1 κιλό πλοκάμια από χταπόδι κατεψυγμένο (ή λιγότερα πλοκάμια και ένα μικρό ολόκληρο, καθαρισμένο από μάτια και κουκούλα)
-
½ κιλό σπαγγέτι
-
¼ φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
-
½ φλιτζάνι ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι
-
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
-
2 κ.σ. τοματοπολτό
-
1 φύλλο δάφνης
-
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
-
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
-
Αλάτι και πιπέρι
Πληροφορίες
Βήματα
1
Τέλος
|
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα πλοκάμια και το μικρό χταπόδι ,χωρις νερό, να βράσουν μέχρι να πιούν όλα τα υγρά τους. Το κατεψυγμένο χταπόδι ενδείκνυται γιατί έχει μαλακώσει στην κατάψυξη. |
2
Τέλος
|
Όταν το φαγητό αρχίσει να στεγνώνει βγάζουμε το χταπόδι σε μια σανίδα κοπής και το κόβουμε στα επιθυμητά κομμάτια. |
3
Τέλος
|
Ρίχνουμε τα κομμάτια του χταποδιού σε μία καθαρή κατσαρόλα μαζί με το λάδι, τη δάφνη, την πάπρικα ,το κρεμύδι και το πιπέρι και τα τσιγαρίζουμε ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. |
4
Τέλος
|
Σβήνουμε με το κρασί περιμένοντας 2-3 λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον τοματοπολτό και βραστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το χταπόδι. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και βράζουμε για 40 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί ενδιάμεσα προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Οταν το χταπόδι κοντεύει να είναι έτοιμο προσθέτουμε τις ελιές. |
5
Τέλος
|
Όταν το χταπόδι μείνει μόνο με τη σάλτσα του αφαιρούμε με μία κουτάλα το χταπόδι και τις ελιές από την κατσαρόλα , ρίχουμε μέσα το απαραίτητο νερό (όχι πολύ γιατι δεν θα σουρώσουμε τα μακαρόνια) και βράζουμε τα μακαρόνια μεσα στη σάλτσα του χταποδιού, ελέγχοντας το φαγητό ως προς το αλάτι και πιπέρι. |
6
Τέλος
|
Βγάζουμε τα μακαρόνια από την κατσαρόλα προσεκτικά με μια λαβίδα αφού έχουν μείνει μόνο με τη σάλτσα χωρίς καθόλου άλλα υγρά. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα τα μακαρόνια και από πάνω τα κομμάτια του χταποδιού. |