Υλικά
-
65 γρ. αγελαδινό βούτυρο
-
65 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
-
100 γρ. ζάχαρη
-
2 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
-
430 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
10 γρ. Ξηρή μαγιά
-
50 γρ. χλιαρό νερό
-
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
-
1/2 κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα ή σπασμένη στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη
-
1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
-
1 αυγό και 1 κουταλιά της σούπας νερό, για το άλειμμα
-
Για το σιρόπι
-
100 γρ. ζάχαρη
-
100 γρ. νερό
Πληροφορίες
Μια διαφορετική και πιο σύγχρονη άποψη, βάζοντας τη ζύμη του τσουρεκιού σας σε μάφινς και αν έχετε φαντασία τα αξιοποιείται με πολλούς τρόπους.
Βήματα
1
Τέλος
|
Προσθέστε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, μια πρέζα ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατέψτε. Τυλίξτε καλά με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η μαγιά και αρχίζει να κάνει φουσκάλες. Προσέξτε να μην βάλετε καυτό νερό, προσθέστε χλιαρό νερό, γιατί θα καταστρέψει την μαγιά, ούτε κρύο, γιατί δεν θα ενεργοποιηθεί. |
2
Τέλος
|
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα σε πολύ χαμηλή φωτιά έως ότου λιώσει το βούτυρο και διαλυθεί η ζάχαρη. Το μυστικό είναι να λιώσει το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά, έτσι ώστε η θερμοκρασία να μην καταστρέψει την μαγιά. Αφαιρέστε το από τη φωτιά και ελέγξτε τη θερμοκρασία. Το μείγμα θα πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία όπως το μείγμα της μαγιάς, αρκετά χλιαρό, για αυτό δοκιμάστε με το δάχτυλο σας. Αν είναι πιο ζεστό τότε αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά και ελέγξτε ξανά. |
3
Τέλος
|
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάμε ελαφρά μαζί με τα αυγά. |
4
Τέλος
|
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε μέχρι να συνδυαστούν. |
5
Τέλος
|
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού. |
6
Τέλος
|
Καλύψτε τη ζύμη με μεμβράνη και βάλτε την σε ζεστό μέρος, τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί (για περίπου 2-3 ώρες). Αν το περιβάλλον είναι κρύο, προθερμάνετε το φούρνο στους 30 ° C, τον σβήνετε και τοποθετήστε το μπολ στο εσωτερικό. |
7
Τέλος
|
Όταν είναι έτοιμο το μείγμα του τσουρεκιού βουτυρώστε το κάτω μέρος και τις πλευρές από τα μπολάκια των muffins και μοιράστε τη ζύμη μέσα τους. Μην προσθέτετε πάρα πολύ ζύμη, καθώς θα φουσκώσει πάλι. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για περίπου 40-50 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ή στο φούρνο σβησμένο. |
8
Τέλος
|
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το αυγό και 1 κουταλιά της σούπας νερό. |
9
Τέλος
|
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για περίπου 20-25 λεπτά. |
10
Τέλος
|
Δύο -τρία λεπτά πριν βγάλετε το τσουρέκι από το φούρνο, προετοιμάστε το σιρόπι. |
11
Τέλος
|
Για το σιρόπιΣε μια μικρή κατσαρόλα προσθέστε τη ζάχαρη και το νερό και αφήστε τα να βράσουν. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, (μετά περίπου από 3 λεπτά) αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε λίγο από το ζεστό σιρόπι πάνω στα ζεστά τσουρεκάκια. |
12
Τέλος
|
Αφήστε τα muffins να κρυώσουν και τυλίξτε με πλαστική μεμβράνη, έτσι ώστε να μην ξεραθούν. Αποθηκεύστε έως και 5-7 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. |