Υλικά
-
500 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη ελαφρά στο μούλτι
-
2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
-
1/2 φλιτζάνι βούτυρο τύπου γάλακτος
-
5-6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
-
1/2 ποτήρι κονιάκ
-
2 φλιτζάνια ζάχαρη
-
1 κ.γ. γαρίφαλλο τριμμένο
-
1 κ.γ. κανέλα
-
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
2 βανίλιες
-
1 φακελάκι φρυγανιά τριμμένη
-
Λίγη καρυδόψιχα χοντροκομμένη
-
Για το σιρόπι
-
1 λεμόνι (το ξύσμα και το χυμό του)
-
3 φλιτζάνια νερό
-
2 φλιτζάνια ζάχαρη
Πληροφορίες
Κλασική, ζουμερή, σιροπιαστή και μυρωδάτη καρυδόπιτα. Ιδανική για κάθε τραπέζι, μπορεί να σερβιριστεί απλά μόνη της αλλά και μαζί με παγωτό. Απολαύστε την!!!
Βήματα
1
Τέλος
|
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Βάζετε το μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, και χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τους κρόκους μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να πάρει μορφή κρέμας για περίπου 10 λεπτά. |
2
Τέλος
|
Προσθέτουμε τη μαρέγκα, την κανέλα και το γαρίφαλο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια σπάτουλα ή με μια μαρίζ. |
3
Τέλος
|
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την μπέικιν, τα καρύδια και τις βανίλιες και τα ρίχνουμε στο μείγμα προσθέτοντας λίγο λίγο και το κονιάκ. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί. |
4
Τέλος
|
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με φρυγανιά ταψί, ρίχνουμε από πάνω τα χοντροκομμένα καρύδια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Τρυπάμε με ένα μαχαιράκι ή ένα σουβλάκι να δούμε αν έχει ψηθεί η καρυδόπιτα -αν βγεί στεγνό τότε είναι έτοιμη. Την αφήνουμε να κρυώσει. |
5
Τέλος
|
Βάζουμε να βράσει το νερό με τη ζάχαρη, τον χυμό και λίγο ξύσμα λεμονιού για 8-10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι. |
6
Τέλος
|
Χαράζουμε την κρύα καρυδόπιτα σε κομμάτια και τη σιροπιάζουμε σιγά σιγά με το καυτό σιρόπι. |