Υλικά
-
1 κοιλιά αρνίσια με τα έντερα
-
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
-
2 λεμόνια το χυμό τους
-
αλάτι κατά βούληση
-
1 κουταλιά αλεύρι
-
λίγο φλισκούνι
-
Για το αυγολέμονο
-
2 λεμόνια το χυμό τους
-
2 αυγά
Πληροφορίες
Η παραπάνω συνταγή γίνεται κατά κόρων σε όλη την Κρήτη ιδιαιτέρως το Πάσχα. Ο Αριστοφάνης έγραψε «Τα έντερα των τετραπόδων χορδάς καλούσι, χορδή γαρ εστί το λεπτόν έντερον, ό ειώθασι πλέκειν οι μάγοιροι», Ιππής 214. Τα γαρδούμια γίνονται και στα κάρβουνα, αφού ετοιμαστούν όπως παραπάνω και μετά τα ρίξουμε στα κάρβουνα.
Βήματα
1
Τέλος
|
Πλένουμε καλά την κοιλιά, τη ζεματάμε και την ξύνουμε καλά μέχρι να καθαρίσει. Πλένουμε τα έντερα και τα γυρίζουμε από την ανάποδη και τα ξαναπλένουμε , τα τρίβουμε με το χυμό λεμονιού το αλάτι και το αλεύρι. |
2
Τέλος
|
Κόβουμε την κοιλιά σε κομμάτια μεγέθους μιάς παλάμης περίπου και τυλίγουμε στο κάθε κομμάτι ένα έντερο. Το δένουμε στην άκρη με το ίδιο το έντερο για να μην ξετυλιχτεί. |
3
Τέλος
|
Ξύνουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα προσθέτουμε το φλησκούνι, βάζουμε 3-4 ποτήρια νερό και ρίχνουμε τα γαρδούμια. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, σβήνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια, συνεχίζουμε με τους κρόκους, το λεμόνι και στο τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά ζουμί από την κατσαρόλα στο αυγολέμονο μέχρι να ισορροπήσει η θερμοκρασία. |
4
Τέλος
|
Το προσθέτουμε πίσω στην κατσαρόλα και μόλις πάει να πάρει μια βράσει το σβήνουμε να μην μας κόψει. |
5
Τέλος
|
Επίσης εάν θέλετε να μην σας κόψει και ας το ζεστάνετε κάνετε το αυγολέμονο μόνο με κρόκους. |