Υλικά
-
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
μισό φακελάκι (4γρ.) Ξηρή μαγιά
-
60 γρ. ζάχαρη
-
80 γρ. γιαούρτι 2% λιπαρά
-
1 αυγό
-
Μια πρέζα αλάτι
-
¼ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
-
1/2 κ.γ. μαχλέπι
-
1/2 κ.γ. κακουλέ
-
60 γρ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο
-
Για το σιρόπι
-
500 γρ. νερό
-
700 γρ. ζάχαρη
-
χυμός από ½ λεμόνι
Πληροφορίες
Το εκμέκ έχει τις ρίζες του στην Τουρκία και ειδικότερα στο Αφιόν Καραχισάρ, μια περιοχή στη δυτική Μικρά Ασία. Συνήθως το συγκεκριμένο γλυκό σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι.
Βήματα
1
Τέλος
|
Κοπανάμε τη μαστίχα μαζί με το αλάτι, να γίνει σκόνη. Σε 4-5 κουταλιές χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά και προσθέτουμε 4-5 κουταλιές αλεύρι. |
2
Τέλος
|
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το αυγό, την μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ, το λιωμένο βούτυρο και τέλος το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό σημείο για 1 ώρα να φουσκώσει. |
3
Τέλος
|
Βουτυρώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου. |
4
Τέλος
|
Αδειάζουμε μέσα τη ζύμη και με τα χέρια μας την απλώνουμε να καλύψει όλο το ταψί και να έχει παντού το ίδιο πάχος. Για να σιροπιαστεί σωστά, το γλυκό πρέπει να είναι λεπτό, άρα μην σας φανεί μεγάλο το ταψί σε σχέση με την ποσότητα της ζύμης. |
5
Τέλος
|
Την αφήνουμε για 1 ώρα ακόμα σε ζεστό μέρος,μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. |
6
Τέλος
|
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 στον αέρα και ψήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά. |
7
Τέλος
|
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5-6 λεπτά. Κάνουμε μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια του εκμέκ και το περιχύνουμε πολύ προσεκτικά με το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι τελείως. |
8
Τέλος
|
Το σερβίρουμε με παγωτό ή με σαντιγύ. Για θεϊκή απόλαυση βρείτε, ή φτιάξτε,ένα πολύ καλό παγωτό καϊμάκι. |