Υλικά
-
Για το σάμαλι
-
2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι ψιλό
-
1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι χοντρό
-
2 ποτήρια νερό
-
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
-
1 φακελάκι (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
-
Ξύσμα από 1 λεμόνι
-
1 καψουλίτσα βανίλια
-
Λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού
-
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
-
Για το σιρόπι
-
3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
-
2 φλ. τσαγιού νερό
-
1 λεμόνι το χυμό του
-
1 καψουλίτσα βανίλια
-
Πληροφορίες
Το Σάμαλι, όπως και ο Μπαμπάς είναι γλυκά της Συρίας.
Η Δαμασκός ήταν γνωστή για τα αρωματικά τριαντάφυλλα, τα ρόδα της Δαμασκού, που έδιναν το φημισμένο ροδόνερο. Το σάμαλι μοσχοβολούσε ροδόνερο στη Συρία και δεν λεγόταν σάμαλι εκεί.
Οι ταξιδευτές μετέφεραν το γλυκό στη Σμύρνη και την Πόλη, όπου πήρε το όνομα για να δηλωθεί η προέλευσή του και αρωματίστηκε με το προνομιούχο μυρωδικό του παλατιού, τη μαστίχα.Στην Ελλάδα, το πολίτικο σάμαλι, πωλείτο από πλανόδιους σαμαλιτζήδες, όπως ήταν και οι χαλβατζήδες ή οι σαλεπιτζήδες.Επίσης παλαιότερα το έβρισκες τις κυριακές και στα γήπεδα.
Βήματα
1
Τέλος
|
Λαδώνετε ένα ταψί 30-32 εκ. ανάλογα με το πάχος του γλυκού που επιθυμείτε και το αφήνετε στην άκρη. |
2
Τέλος
|
Για το σάμαλιΣε ένα μπολ αναμιγνύετε όλα τα στερεά υλικά και στο τέλος προσθέτετε σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να απορροφηθεί και ενσωματωθεί πλήρως όλο το νερό. |
3
Τέλος
|
Ρίχνετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί και στρώνετε ισομερώς την επιφάνειά του με μια σπάτουλα ώστε να είναι λεία και ομοιόμορφη. |
4
Τέλος
|
Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη το ταψί και το αφήνετε στην άκρη για 2 τουλάχιστον ώρες να απορροφήσει το σιμιγδάλι τα υγρά. |
5
Τέλος
|
Κόβετε το μείγμα σε κομμάτια, γαρνίρετε το κάθε κομμάτι με ένα αμύγδαλο (προαιρετικά) και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. |
6
Τέλος
|
Για το σιρόπιΒάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρολίτσα και τα βράζετε για 4 λεπτά από το σημείο βρασμού. |
7
Τέλος
|
Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, το σιροπιάζετε αμέσως με το ζεστό σιρόπι, με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού. Το αφήνετε να “πιεί” όλο το σιρόπι και να κρυώσει καλά, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. |