Υλικά
-
Για τη Ζύμη
-
¼ φλιτζανιού ζεστό νερό
-
10 γρ. Ξηρή μαγιά
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
-
¾ φλιτζανιού γάλα
-
50 γρ. βούτυρο, και έξτρα
-
3 μεγάλα αυγά
-
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
-
1 κ.γ. αλάτι
-
4 φλιτζάνια αλεύρι (και επιπλέον για το πασπάλισμα)
-
Για την γέμιση
-
1/2 φλιτζάνι ακατέργαστη ζάχαρη
-
¼ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
-
1 1/2 κ.σ. κανέλα
-
1 κ.γ. μείγμα από γαρύφαλο -μοσχοκάρυδο, μπαχαρικών
-
2 κ.σ. ζαχαρωμένες φέτες πορτοκαλιού, ψιλοκομμένες
-
1 φλιτζάνι σταφίδες / σουλτανίνα
-
40 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, χωριστά
-
Για την επικάλυψη
-
115 γρ. βούτυρο
-
¾ φλιτζανιού ακατέργαστη ζάχαρη
-
¾ φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
-
1 κ.σ. γλυκόζη
-
¼ φλιτζανιου σιρόπι σφενδάμνου
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
½ φλιτζάνι σταφίδες
-
¼ αλάτι
-
Για το γλάσο με τυρί κρέμα (cream cheese)
-
200 γρ. τυρί κρέμα, τύπου φιλαδέλφεια (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
100 γρ. μαλακό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-
λίγες σταγόνες υγρή βανίλια
-
1 κ.σ μέλι
-
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
Πληροφορίες
Ρολά κανέλας ή αλλιώς cinnamon rolls, έχουν μπεί για τα καλά στην ζωή μας και όχι άδικα, είναι λίγο μπελάς αλλά το αποτέλεσμα θα σας κάνει να το ξεχάσετε μιας και θα τα ξαναφτιάξετε πολύ σύντομα.
Βήματα
1
Τέλος
|
Για τη γέμισηΣυνδυάστε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και ανακατέψτε. Αφήστε στην άκρη. |
2
Τέλος
|
Για τη ζύμηΒάλτε το νερό, τη μαγιά και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στο μπολ ενός μίξερ και αφήστε για περίπου 5 λεπτά για να διαλυθεί και να αφρίσει. |
3
Τέλος
|
Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο, αλλά μόνο 3 από τα 4 φλιτζάνια αλεύρι. Δουλέψτε για λίγο και προσθέστε σιγά σιγά το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι αλεύρι, μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη, μετά από περίπου 5 λεπτά. |
4
Τέλος
|
Πλάθετε τη ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και βουτυρώνετε το μπολ. Επίσης βουτυρώστε και την επιφάνεια της ζύμης . |
5
Τέλος
|
Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη σε ζεστό χώρο να φουσκώσει για περίπου 1-2 ώρες (Το ιδανικό είναι να μείνει όλο το βράδυ, αφού περάσουν βέβαια 1-2 ωρες πρώτα και διπλασιαστεί). |
6
Τέλος
|
Ανοίξτε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα ορθογώνιο σχήμα περίπου μήκους 45εκ. και 30 εκατοστά πλάτος. |
7
Τέλος
|
Βουτηρώστε με το μαλακωμένο βούτυρο σε ολόκληρη την επιφάνεια και πασπαλίστε με τη ζάχαρη, την κανέλα και τα μπαχαρικά ομοιόμορφα πάνω. |
8
Τέλος
|
Συνεχίστε με τις σταφίδες πάνω από τη ζάχαρη. |
9
Τέλος
|
Ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη πλευρά, ανοίγουμε τη ζύμη μέχρι να έχουμε ένα μεγάλο ρολό . |
10
Τέλος
|
Για την επικάλυψηΛιώστε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, και στη συνέχεια προσθέστε όλα τα άλλα συστατικά εκτός από το αλάτι και τις σταφιδες .Φέρτε το μείγμα σε βρασμό και στη συνέχεια μειώστε τη θερμοκρασία . |
11
Τέλος
|
Σιγοβράζετε μέχρι η σάλτσα να γίνει καφέ και χρυσή με μια ωραία γυαλάδα, για περίπου 3-4 λεπτά. |
12
Τέλος
|
Ρίχνουμε τα ¾ σε ένα ταψί 23 χ 32 εκ. ή σε ενα πυρίμαχο σκεύος. Προσθέστε τις σταφίδες πάνω στη σάλτσα ομοιόμορφα. |
13
Τέλος
|
Τοποθετήστε τις 16 κομμένες φέτες από το ρολό πάνω στην καραμέλα και στις σταφίδες, αφήνοντας κενό μεταξύ τους . Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για περίπου μια ώρα να φουσκώσει και πάλι . |
14
Τέλος
|
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και ψήνουμε για 35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. |
15
Τέλος
|
Αφαιρέστε από το φούρνο και ρίξτε το υπόλοιπο γλάσο πάνω από τα ψωμάκια και το ¼ του αλατιού. |
16
Τέλος
|
Αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί και σερβίρουμε με το γλάσο. |
17
Τέλος
|
Για το γλάσοΒάζουμε σε μπολ το τυρί κρέμα, με το μαλακό βούτυρο. Αναδεύουμε μεχρι να αφρατεψει. Προσθέτουμε το μέλι και τη βανίλια και συνεχίζουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά την άχνη, μέχρι να έχουμε την πυκνότητα που θέλουμε, δηλαδή ρευστή . |
18
Τέλος
|
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. |