1 0
Αυθεντική πίτσα μαργαρίτα

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

Για τη ζύμη
3/4 έως 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1.κ.γ. ξηρή ή στιγμιαία μαγιά
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
1 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη σάλτσα
1500 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
6 έως 8 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
1/4 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού
αλάτι
Φρέσκο σπασμένο πιπέρι
ελαιόλαδο
Για το στήσιμο
200 γρ. τυρί σε φέτες μοτσαρέλα
1/4 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού
1 χούφτα ελιές χωρίς κουκούτσι
τριμμένο τυρί παρμεζάνα
ελαιόλαδο

Αυθεντική πίτσα μαργαρίτα

με μοτσαρελα και φρεσκο βασιλικο

Κουζίνα:

η πίτσα είναι μαργαρίτα

  • 01ω 40'
  • Για 4
  • Εύκολη

Υλικά

  • Για τη ζύμη

  • Για τη σάλτσα

  • Για το στήσιμο

Πληροφορίες

Share

Η προέλευση της  λέξης pizza λέγεται ότι προέρχεται από μια παλιά ιταλική λέξη που σημαίνει “ένα σημείο”, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στην ιταλική λέξη pizzicare, που σημαίνει “να τσιμπάω” ή “να κόβω”. Πάντως, για πρώτη φορά σε γραπτή μορφή, η πίτσα εμφανίστηκε το 1000 μ.Χ., με τη μορφή  της λέξης σε ναπολιτάνικη διάλεκτο picea ή piza,και πιθανότατα αναφερόταν στον τρόπο που η καυτή πίτα βγαίνει από τον φούρνο.Μέχρι τον 16 αιώνα η ντομάτα ήταν άγνωστη στην Ιταλία και η πίτσα δεν περιείχε σάλτσα. Επίσης, το δεύτερο βασικό συστατικό της σημερινής πίτσας, η μοτσαρέλα, εμφανίστηκε στην ιταλική κουζίνα μόλις τον 19ο αιώνα! Η διάσημη πίτσα Μαργαρίτα, με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό, παρουσιάστηκε το 1889 από τον Ραφαέλε Εσπόζιτο, ο οποίος αφιέρωσε τη δημιουργία του στη βασίλισσα Μαργαρίτα, καθώς τα χρώματα της πίτσας αντιπροσώπευαν τα χρώματα της ιταλικής σημαίας.

(Visited 4.340 times, 1 visits today)

Βήματα

1
Τέλος

Για τη ζύμη

Αναμείξτε το νερό και την μαγιά σε ένα μπολ, και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι στο μπολ και ανακατέψτε μέχρι να σχηματίσετε μια ζύμη.

2
Τέλος

Γυρίστε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια και ζυμώστε έως ότου γίνει ελαστική, περίπου 5 λεπτά.

3
Τέλος

Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου μιάμιση ώρα.

4
Τέλος

Σκεπάζουμε τη ζύμη με το μπολ ανάποδα ή μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ενώ προετοιμάζετε τα toppings πίτσας.

5
Τέλος

Για τη σάλτσα

Στραγγίζουμε τις ντομάτες για να φύγουν τυχόν ζουμιά.

6
Τέλος

Ανακατέψτε μαζί ντομάτες, σκελίδες σκόρδο, φύλλα βασιλικού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπλέντερ μέχρι να πάρετε μια πούλπα δηλαδή ένα ωραίο πουρέ.

7
Τέλος

Για την πίτσα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς και ελαφρά λαδώνουμε ένα ταψί.

8
Τέλος

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια. Προσπαθήστε να ανοίξετε την ζύμη και αν η αρχίσει να συρρικνώνεται προς τα πίσω, αφήστε το να ξεκουραστεί για αλλά 5 λεπτά.

9
Τέλος

Τοποθετήστε τη βάση της πίτσας πάνω στο ταψί. Βάλτε με ένα κουτάλι μερικές κουταλιές της σούπας σάλτσα στο κέντρο της πίτσας και χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να απλώσετε την σάλτσα στα άκρα. Προσθέστε την μοτσαρέλα, τις ελιές, τα φύλλα βασιλικού.

10
Τέλος

Ψήστε για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια περιστρέψτε την πίτσα. Ψήστε για άλλα 5 λεπτά έως ότου η κρούστα είναι χρυσή καφέ και το τυρί έχει πάρει ωραίο χρώμα.

11
Τέλος

Αφαιρέστε την πίτσα από το φούρνο και αφήστε την να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.

προηγούμενο
Μαρμελάδα κρεμμυδιού
επόμενο
Τηγανίτες κολοκυθιού με τυρί στρατσιατέλα
προηγούμενο
Μαρμελάδα κρεμμυδιού
επόμενο
Τηγανίτες κολοκυθιού με τυρί στρατσιατέλα