Σαλάτες όσα δεν γνωρίζετε
Τα φρέσκα λαχανικά, αποτελούν τη βάση για τις περισσότερες σαλάτες. Προσθέτουν υφή, ελαφριά γεύση και υπέροχα χρώματα και επιπλέον, περιέχουν άφθονα θρεπτικά στοιχεία και ελάχιστες θερμίδες. Ο γενικός κανόνας ορίζει ότι όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τους, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά περιέχουν. Τα περισσότερα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, αλλά ορισμένα, όπως το σπανάκι, περιέχουν και σίδηρο.
ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ
Τα γλυκά και απαλά σε γεύση φύλλα που συνήθως πρωταγωνιστούν στις σαλάτες, μας εμπνέουν να υιοθετήσουμε πιο εκλεπτυσσόμενη διατροφή. Τους ταιριάζουν οι δυνατές γεύσεις – πικάντικα τυριά, όπως η φέτα, η παρμεζάνα και η γκορκοντζόλα, καθώς και σκορδάτες βινεγκρέτ και κρεμμώδη ντρέσιγκ. Οι εύθραυστες στρογγυλές σαλάτες είναι ιδανικές για συνταγές από την Νοτιοανατολική Ασία με ντρέσιγκ που περιέχουν μοσχολέμονο και τσίλι. Το σπανάκι, η σαλάτα και το μαρούλι είναι τα βασικά είδη αυτής της ομάδας, και η δυνατή υφή τους δεν αλλοιώνεται με το ντρέσιγκ.
λόλα κόκκινη
λόλα άσπρη
άισμπεργκ
κατσαρό μαρούλι
σπανάκι
μαρούλι κοινό
λυκοτρίβολο (μας ή βαλεριάνα)
κόκκινη πλατύφυλλη σαλάτα
ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ
Βελούδινες και απαλές στην υφή αλλά πικάντικες στη γεύση, είναι κατάλληλες για αρωματικά ελαιόλαδα και ξίδια, καθώς και ξινούτσικες, ασιατικές ή βινεγκρέρ σκορδάτες με σόγια. Προτιμότερο είναι να συνδυάσετε δύο ποικιλίες παρά να χρησιμοποιήσετε μία μόνη της. Είναι επίσης υπέροχες αναμεμειγμένες με ελαφρές ή πικρές σαλάτες.
ρόκα
νεροκάρδαμο
μιζούνα
μικρά τρυφερά φύλλα μουστάρδας
μικρά τρυφερά φύλλα παντζαριού
ΠΙΚΡΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ
Ξεχωριστά για την υπέροχη υφή και την πικρή γεύση τους, αυτά τα ευχάριστα σαλατικά ταιριάζουν με υλικά που έχουν αντίστοιχες ιδιότητες, όπως ξηρούς καρπούς, τηγανητή πανσέτα και κρεμμώδη τυριά. Είναι υπέροχα όταν διαποτίζονται με ξίδια αρωματισμένα με φραμπουάζ, σέρυ ή βαλσάμικο ξίδι, λάδια από ξηρούς καρπούς και ζεστές βινεγκρέτ με σκόρδο και αντσούγια. Το αντίβ είναι απαραίτητο για γαλλικές σαλάτες με ζεστό κατσικίσιο τυρί, αυγά ποσέ και τραγανό μπέικον. Το ραντίτσιο είναι αναντικατάστατο στην ιταλική ινσαλάτα μίστα και το ζωηρό κόκκινο χρώμα του φωτίζει τις βαρετές χρωματικά σαλάτες.
ραντίτσιο
τρεβίζο (κόκκινο σίκορυ)
σίκορυ
αντίβ
άγριο ραδίκι
ΛΑΧΑΝΑ
Πανταχού παρόντα, χωρίς ωστόσο να χαίρουν αίγλης. Μπορείτε να τα απολαύσετε όχι μόνο γιατί είναι πολύ φθηνά, αλλά επειδή φτιάχνουν πολύχρωμες, τραγανές και νόστιμες σαλάτες. Αντίθετα από τα περισσότερα φύλλα σαλάτας, αντέχουν να μείνουν με το ντρέσιγκ τους αρκετές ημέρες χωρίς να αλλοιώνεται η υφή τους. Χρησιμοποιούνται κυρίως για λαχανοσαλάτες. Τους ταιριάζουν τα τραγανά, κομμένα ωμά λαχανικά όπως τα κρεμμύδια, τα καρότα και οι κόκκινες πιπεριές. Τα ντρέσιγκ κυμαίνονται από έντονα με βάση τη μαγιονέζα, μέχρι ξινές βινεγκρέτ με σέλερυ και σπόρους κίμινου. Το κινέζικο λάχανο είναι σαφώς προτιμότερο για συνταγές από την Ασία, με ξίδι από κρασί ρυζιού και σησαμέλαιο.
λευκό
πράσινο
κόκκινο
Κινέζικο
Σαβοΐας