Υλικά
-
1 λίτρο γάλα
-
1/2 κούπα ρυζάλευρο ή νισεστέ
-
1/4 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
-
1 κ.γ. ανθόνερο ή ροδόνερο
-
3-4 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη (για το τηγάνι)
-
λίγο βούτυρο (για το τηγάνι)
Πληροφορίες
Το καζάν ντιπί είναι μία μικρασιατική συνταγή. Η ονομασία της προέρχεται από τα τουρκικά και σημαίνει ”ξύσιμο του καζανιού”. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από βουβαλίσιο γάλα (καθώς αυτό θεωρείται γνησιότερο), ενώ συχνά το γλυκό πασπαλίζεται με τριμμένη κανέλα.
Βήματα
1
Τέλος
|
Στην κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το ρυζάλευρο ή νισεστέ, την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη να διαλυθεί το άλευρο. |
2
Τέλος
|
Ανάβουμε την εστία ν'αρχίσει ο βρασμός. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία να ψηθεί η κρέμα ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη να μην κολλήσει. Δοκιμάζουμε την κρέμα στη ζάχαρη, δεν τη θέλουμε πολυ γλυκιά. Μόλις πήξει την βγάζουμε από την εστία και προσθέτουμε το ανθόνερο. |
3
Τέλος
|
Σ'ένα αντικολλητικό τηγάνι με βαρύ πάτο και διάμετρο 11 εκ. αλοίφουμε με λίγο βούτυρο και ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού 3-4 κ.σ. ζάχαρη. |
4
Τέλος
|
Με μια σπάτουλα ελέγχουμε το κάτω μέρος της κρέμας να ''καεί'' καλά. Όταν πάρει ωραίο χρώμα το αποσύρουμε από τη φωτιά. |
5
Τέλος
|
Αφήνουμε να κρυώσει καλά, καλύτερα στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα και μετά την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή μακρόστενες λωρίδες και τα ρολάρουμε. |