Υλικά
-
1 μπούτι αρνί ή μια σπάλα του 2 - 2,5 κιλά
-
2 κ.σ. πάστα Harissa
-
ελαιόλαδο
-
Μερικά κλαδάκια δεντρολίβανο
-
2 ολόκληρα κεφάλια σκόρδου
-
2 λεμόνια κομμένα στη μέση
-
Αλάτι και πιπέρι
Πληροφορίες
Είναι ένα από τα πιο διάσημα μείγματα της Β. Αφρικής. Όσοι και όσες έχετε επισκεφθεί την Τυνησία, την Αλγερία, την Λιβύη αλλά και το Μαρόκο το έχετε δοκιμάσει στην τοπική κουζίνα τους. Για τους υπόλοιπους το ευωδιαστό και καυτερό αυτό μείγμα μπαχαρικών θα σας ταξιδέψει στα βόρεια παράλια της Μαύρης Ηπείρου και θα σας σαγηνέψει. Δοκιμάστε το με κρεατικά αρνί και κατσίκι κυρίως σε σάλτσα για ψάρια με λαχανικά , σαν αρωματικό στο κους κους, σε σούπες, σε στιφάδα αλλά και σαν ντιπ για αρτοποιήματα και ρολά. Περιέχει: Καυτερή Πιπεριά, Σκόρδο, Κύμινο.
Βήματα
1
Τέλος
|
Προθερμαίνετε το φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία. |
2
Τέλος
|
Προετοιμάστε το αρνί αφαιρώντας το λίπος , αν υπάρχει. Αλείψτε την πάστα (Harissa )πάνω από το κρέας το αλάτι και το πιπέρι. Κόψτε ένα κεφάλι σκόρδου στη μέση πλαγίως και τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο ταψί μαζί με το μισό δεντρολίβανο και τα λεμόνια κομμένα και αυτά στη μέση και βάλτε πάνω το κρέας. |
3
Τέλος
|
Σπάστε τις υπόλοιπες σκελίδες του σκόρδου και σκορπίστε τις γύρω και πάνω από το κρέας μαζί με το υπόλοιπο δεντρολίβανο. |
4
Τέλος
|
Περιχύνετε το ελαιόλαδο. |
5
Τέλος
|
Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο για να μη μπαίνει αέρας. |
6
Τέλος
|
Τοποθετήστε το στο φούρνο και αφήστε για 5 λεπτά και στη συνέχεια μειώνετε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και αφήστε το να ψηθεί για 3 ώρες. Μην ανοίγετε για να ελέγξετε το κρέας. Απλά αφήστε το. |
7
Τέλος
|
Μετά από 3 ώρες και αφού είναι έτοιμο το αφήνετε 20 λεπτά να ξεκουραστεί, το κόβετε και το σερβίρετε όταν κυριολεκτικά ξεκολλάει το κόκαλο. |
8
Τέλος
|
Αν θέλατε να κάνετε σάλτσα, αφαιρέστε και το οποιοδήποτε λίπος. Ζεσταίνουμε στο τηγάνι τους χυμούς του, αφήνουμε να δέσουν ,στη συνέχεια περιχύνουμε το κρέας. |