Υλικά
-
3 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 1/2 κ.γ. μαγιά
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
1 2/3 φλ. χλιαρό νερό
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο (μπορείτε να παραλείψετε το ελαιόλαδο και προσθέστε επιπλέον 1/4 φλιτζάνι νερό για τη συνταγή)
-
(Ένα επιπλέον έως και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για ζύμωμα)
-
1/2 φλ. σουσάμι (λευκό ή μαύρο ή συνδυασμός των δύο)
-
Για την επάλειψη
-
1 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο ή μέλι
-
5 κ.σ. ζεστό νερό
Πληροφορίες
Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος,δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Τέτοιος άρτος πρόχειρος χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Βήματα
1
Τέλος
|
Βάλτε μαζί τη μαγιά τη ζάχαρη και το νερό. Αφήστε για 10 λεπτά μέχρι η μαγιά να ενεργοποιηθεί .Όταν είναι έτοιμη θα σχηματιστούν μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια . Αν δεν υπάρχουν φυσαλίδες μετά από 10 λεπτά, μάλλον η μαγιά σας είναι πολύ παλιά και μην την χρησιμοποιείτε. |
2
Τέλος
|
Ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι και προσθέστε μαγιά ρίξτε σιγά σιγά το νερό μέχρι να πάρετε μια κολλώδη ζύμη. Γυρίστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και τότε κάντε την μια μπάλα. |
3
Τέλος
|
Τοποθετήστε τη μπάλα της ζύμης σε ένα μεγάλο, καθαρό μπολ το οποίο και έχετε αλείψει με ελαιόλαδο ή με αλεύρι. Σκεπάστε με μια καθαρή πετσέτα ή με πλαστική μεμβράνη και αφήστε σε ζεστό σημείο στην κουζίνα σας να διπλασιαστεί . Αυτό θα σας πάρει πρέπει περίπου μιάμιση ώρα. |
4
Τέλος
|
Στο ίδιο μπολ, ζυμώνετε τη φουσκωμένη ζύμη μερικές φορές για να ξεφουσκώσει και στη συνέχεια βάλτε την πάνω στο ταψί. (καλό είναι να έχετε μια λαμαρίνα ). |
5
Τέλος
|
Απαλά τεντώστε και κάντε τη ζύμη σας ένα ορθογώνιο. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να πιέσετε και να κάνετε μικρές λακουβίτσες. |
6
Τέλος
|
Αφήστε την όπως είναι άλλη μισή ώρα να ξαναφουσκώσει. |
7
Τέλος
|
Για να κάνετε την επάλειψη Ανακατέψτε την μαρμελάδα ή το μέλι με ζεστό νερό μέχρι να αραιωθεί. |
8
Τέλος
|
Αλείψτε πάνω στην λαγάνα και πασπαλίστε με σουσάμι. |
9
Τέλος
|
Ψήστε στους 180 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. |
10
Τέλος
|
Αφαιρέστε από την λαμαρίνα και αφήστε να κρυώσει. |