Υλικά
-
1 κιλό μελιτζάνες
-
1/2 κιλό κολοκυθάκια
-
1 πακέτο ζυμαρικά βρασμένα, να κρατάνε
-
Για την μπεσαμέλ
-
100 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
-
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό
-
1 λίτρο γάλα κατσικίσιο
-
2 αυγά
-
70 γρ. γραβιέρα
-
1/3 κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
-
Για το κιμά μανιταριών
-
ε.π. ελαιόλαδο
-
1 κρεμμύδι
-
φρέσκα κλωναράκια θυμάρι
-
1 σκελίδα σκόρδο
-
1 κιλό ψιλοκομμένα μανιτάρια (πλευρώτους, champignon, porto bello)
-
1 φλ. κρασί λευκό
-
2 φλ. σάλτσα ντομάτας
-
1/1/2 φλ. ζωμό λαχανικών
-
400 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Πληροφορίες
Μια πρόταση που θα σας ξετρελάνει…τι κάθεστε, βουρ στην κουζίνα σας.
Βήματα
1
Τέλος
|
Προθερμαίνουμε το φούρνο στο μεσαίο γκριλ. |
2
Τέλος
|
Στρώνουμε τις μελιτζάνες στην λαμαρίνα του φούρνου, μαρινάρουμε με αλάτι και πιπέρι, ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 6-7 λεπτά από τη κάθε πλευρά με το ταψί στη δεύτερη θέση του φόυρνου. |
3
Τέλος
|
Στη συνέχεια απλώνουμε στο ταψί τα κολοκυθάκια, μαρινάρουμε με αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 3 -5 λεπτά ή εναλλακτικά τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν περίπου για 7-8 λεπτά. |
4
Τέλος
|
Για τον κιμά μανιταριώνΣε μια μεγάλη κατσαρόλα αφού την αφήσουμε να κάψει πολύ καλά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τo κρεμμύδι, το σκόρδο, αλατίζουμε και τσιγαρίζουμε για 2 – 3 λεπτά, έως ότου αρχίσουν να παίρνουν καραμελωμένο χρώμα. |
5
Τέλος
|
Σβήνουμε με λευκό κρασί εάν θέλουμε και περιμένουμε έως ότου σχεδόν εξατμιστεί όλο το κρασί. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το φρέσκο θυμάρι , το ζωμό λαχανικών (προαιρετικά ),αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε με μισόκλειστο καπάκι, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά. |
6
Τέλος
|
Για την μπεσαμέλΓια το roux, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια θερμοκρασία λιώνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι. Το καβουρντίζουμε για 1 – 2 λεπτά. |
7
Τέλος
|
Τώρα ζεσταίνουμε, σε μία μεγάλη κατασαρόλα το γάλα μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού. |
8
Τέλος
|
Στη συνέχεια προσθέτουμε όλο το roux και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη με γρήγορες κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί στο γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε. |
9
Τέλος
|
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς για 2 – 3 λεπτά. Αφαιρούμε από την εστία, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τη γραβιέρα και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και το μοσχοκάρυδο. |
10
Τέλος
|
Για τη συναρμολόγησηΣε ένα ταψί 40 x 35 βάζουμε εναλλάξ στον πάτο τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε στρώσεις, αλατοπιπερώνουμε κάθε στρώση ελαφριά και βάζουμε τυρί. Συνεχίζουμε στρώνοντας τον κιμά μανιταριών τον οποίο έχουμε ανακατέψει με τα ζυμαρικά. |
11
Τέλος
|
Απλώνουμε τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα, πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα στον αέρα ή τις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα. |