Υλικά
-
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
-
2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
-
1/4 κ.γ. κοφτό σόδα
-
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
-
1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο
-
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
-
2 αυγά
-
100 γρ. κομμένη σοκολάτα κουβερτούρα
-
1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
-
στιγμιαίος καφές
-
1 φλυτζάνι τσαγιού καρύδια , ψιλοκομμένα
-
Για την σως καραμέλας
-
1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
-
6 κ.σ. βούτυρο
-
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
Πληροφορίες
Φανταστείτε ένα κέικ με άρωμα καφέ, που σερβίρεται με σάλτσα καραμέλας και παγωτό.
Βήματα
1
Τέλος
|
Για το κέικΚοσκινίζουμε το αλεύρι, το μετράμε και το ξανακοσκινίζουμε με το μπέικιν πάουντερ, με τη σόδα και με το αλάτι.Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ και ρίχνουμε τμηματικά τη ζάχαρη.Συνεχίζουμε το χτύπημα μερικά λεπτά και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.Στη συνέχεια προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα.Ρίχνουμε στο γάλα ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτό στιγμιαίο καφέ και το προσθέτουμε στο μείγμα αλληλοδιαδόχως με το μείγμα από αλεύρι.Ανακατεύουμε το μείγμα ελαφρά.Προσθέτουμε τα καρύδια.Βάζουμε το μείγμα σε μια ρηχή φόρμα βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι. |
2
Τέλος
|
Ψήνουμε το κέικ σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά.Όταν κρυώσει, το σκεπάζουμε με γλάσο μόκα. |
3
Τέλος
|
Για να φτιάξουμε το γλάσο μόκας, αναμειγνύουμε και χτυπάμε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά στιγμιαίο καφέ, 2 κουταλιές της σούπας νερό και μια κουταλιά της σούπας ρούμι. Πριν σκεπάσουμε το κέικ με το γλάσο, το περιχύνουμε με σιρόπι από ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό και 4 κουταλιές της σούπας ρούμι. |
4
Τέλος
|
Για την σως καραμέλαςΣε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη και ρυθμίζουμε την εστία στη χαμηλή ένταση. Ανακατεύουμε την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί εντελώς και γίνει υγρό μείγμα, τότε ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει. |
5
Τέλος
|
Όταν λιώσει το βούτυρο κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγα λεπτά και φυλάμε σε αποστειρωμένο βάζο, τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 βδομάδες και είναι έτοιμη για χρήση. |